הרב אורי שרקי

פרקי אבות (ב'-ט"ו,ט"ז) - "ממון חברך", קריאת שמע ותפילה

סיכום שיחה בערוץ 7

שיכתוב ועריכה: ניסן יואלי




(ט"ו) "רַבִּי יוֹסֵי אוֹמֵר: יְהִי מָמוֹן חֲבֵרָךְ חָבִיב עָלֶיךָ כְּשֶׁלָּךְ. וְהַתְקֵן עַצְמָךְ לִלְמוֹד תּוֹרָה, שֶׁאֵינָהּ יְרֻשָּׁה לָךְ. וְכָל מַעֲשֶׂיךָ יִהְיוּ לְשֵׁם שָׁמָיִם".
(ט"ז) "רַבִּי שִׁמְעוֹן אוֹמֵר: הֱוֵי זָהִיר בִּקְרִיאַת שְׁמַע (וּבִתְפִלָּה). וּכְשֶׁאַתָּה מִתְפַּלֵּל, אַל תַּעַשׂ תְּפִלָּתְךָ קֶבַע, אֶלָּא רַחֲמִים וְתַחֲנוּנִים לִפְנֵי הַמָּקוֹם בָּרוּךְ הוּא, שֶׁנֶּאֱמַר (יואל ב'): 'כִּי חַנּוּן וְרַחוּם הוּא אֶרֶךְ אַפַּיִם וְרַב חֶסֶד וְנִחָם עַל הָרָעָה'. וְאַל תְּהִי רָשָׁע בִּפְנֵי עַצְמָךְ".

לעומת רבי יהושע שביארנו את מאמרו לעיל, רבי יוסי נקרא בפי רבו רבן יוחנן בן זכאי, חסיד. החסיד דרכו להיטיב לחברו. רבי יוסי מלמדנו כיצד להיות חסיד: "רבי יוסי אומר: יהי ממון חברך חביב עליך כשלך. והתקן עצמך ללמוד תורה, שאינה ירושה לך. וכל מעשיך יהיו לשם שמים". ההדרכה של ר' יוסי היא הדרכה אקטיבית, מה עליך לעשות כדי להיטיב עם העולם. גם פה מצאנו את שלושת הממדים: ממון חברך שצריך שיהיה חביב עליך כשלך - זה בין אדם לחברו. והתקן עצמך ללמוד תורה, שאינה ירושה לך - זה בין אדם לעצמו. וכל מעשיך יהיו לשם שמים - בין אדם למקום. ובכך יוכל האדם להיות חסיד. אם יחסר לו אחד משלשת הממדים, גם שני הממדים האחרים לו יבואו לידי ביטוי שלם. כל אחד מן החכמים מתלמידי רבן יוחנן בן זכאי, ידע להדריך את בני דורו, בשלשת הממדים המבטאים את מדתו המיוחדת.

כמו כן גם התלמידים הבאים אחריהם. רבי שמעון, שהוא ר' שמעון בן נתנאל, שאמרו עליו שהוא ירא חטא, פותח את דבריו בביטוי "הוי זהיר". הזהירות אופיינית למי שיש בו יראת חטא. "הוי זהיר בקריאת שמע". קריאת שמע היא דווקא ממד שבין אדם לחברו - שבה האדם כדי לדעת את ה' מתאחד עם כל כלל ישראל, פותח במילים: "שמע ישראל" – לאמור שדווקא מתוך ההתחברות שלי עם כלל ישראל, אני יודע ש"ה' א-להינו ה' אחד". ויש גם הדרכה בין אדם למקום - "וכשאתה מתפלל, אל תעש תפלתך קבע, אלא רחמים ותחנונים לפני המקום ברוך הוא, שנאמר (יואל ב'): 'כי חנון ורחום הוא ארך אפים ורב חסד ונחם על הרעה' ". וכן יש גם הדרכה בין אדם לעצמו – "ואל תהי רשע בפני עצמך". מכאן שצריך האדם להיזהר גם מן הזהירות היתירה. אם האדם יזהר יתר על המידה, גם אז עלול להיכשל. ואם יחשוב על עצמו שהוא רשע, הרי שיחסר לו הכח העיקרי כדי לתקן את עצמו, שהרי אין לו את מי לתקן, שהרי הוא בעצמו רשע, לכן נאמר: "אל תהי רשע בפני עצמך" - ותתעודד.